U bent hier

Met taalniveau B1 bereik je meer mensen!

Je wilt graag je doelgroep bereiken. Daarvoor zet je alle geschikte middelen en media in. Maar heb je wel eens nagedacht over of je lezers je teksten wel snappen? Realiseer jij je dat 65% van de Nederlanders de woorden in de woordwolk niet goed begrijpt? Want dat is het percentage 15-75-jarigen dat NIET hoger opgeleid is. Hen bereik je beter met teksten op B1-niveau: een taalniveau dat veel meer mensen begrijpen. Met makkelijkere woorden, kortere zinnen en begrijpelijke inhoud.

Zes taalniveaus

Er zijn zes taalniveaus: A1 is het laagste niveau en C2 het hoogste. Overheden en bedrijven schrijven vaak op C1-niveau, maar dat is dus voor veel mensen niet goed te begrijpen. De lezer vindt zo’n tekst al snel te moeilijk en haakt af, waardoor de aanbieder van de tekst zijn doel niet bereikt.

B1 leest voor iedereen prettig

Gelukkig vinden veel hoger opgeleiden het ook prettig om eenvoudig Nederlands te lezen. Het leest namelijk makkelijker en sneller dan C2 of C1. Zeker ook online en op een smartphone is B1 fijn om te lezen.

Herschrijven in B1

Een tekst in B1 schrijven is voor veel hoger opgeleiden moeilijk. Want je beseft niet hoe moeilijk je taal vaak is. Is het belangrijk dat mensen die niet hoger opgeleid zijn, je tekst begrijpen? Schakel dan een gespecialiseerde tekstschrijver in die je teksten herschrijft in B1. Die kijkt niet alleen naar moeilijke woorden en lange zinnen, maar ook naar samenhang, structuur en afstemming op de lezer en zijn voorkennis. Op die manier is er een grotere kans dat jij met je tekst je doel bereikt.

Lees hier meer blogs en meer over mijn werk als tekstschrijver in Utrecht.